Richtlijn HIV
Deze pagina is het laatst bewerkt op 19 nov 2018 om 09:36. | Deze pagina is 7.639 maal bekeken.

Addendum:Normen voor verpleegkundige consulenten hiv/aids

Uit Richtlijnen HIV

Ga naar: navigatie, zoeken

Verpleegkundig consulent hiv/aids

Verpleegkundig consulenten zijn geregistreerde verpleegkundig specialisten of verpleegkundigen die al jaren werkzaam zijn binnen de hiv-behandelcentra. Verpleegkundig consulenten werken volgens het (deel)beroepsprofiel verpleegkundig specialist van de V&VN Nederland.

Zij zijn ingeschreven in het kwaliteitsregister van de V&VN en in het deskundigheidsgebied hiv.

Zij hebben de Verpleegkundige Masterclass hiv/aids gevolgd en hebben aantoonbare kennis en ervaring op het gebied van de verpleegkundige zorg en behandeling van mensen met een hiv-infectie, aids en opportunistische infecties.

De kinder verpleegkundig consulent beschikt over de specialisatie kinderverpleegkundige of is een verpleegkundige die al jaren werkzaam is binnen een kinder hiv-behandelcentrum.

Verpleegkundig consulenten zijn lid van de afdeling Verpleegkundig Consulenten hiv/aids (VCHA) van de V&VN.


Scholing
De verpleegkundig consulent neemt deel aan bij– en nascholingsactiviteiten op het gebied van hiv, Evidence Based Practice, verpleegkundige gespreksvoering, therapietrouw, farmacotherapie, gedragsverandering en zelfmanagement, waarvan een deel (mede) is georganiseerd door de eigen beroepsvereniging de VCHA. De norm is minimaal 8 reelvante nascholingspunten per jaar.
De VCHA houdt controle op het aanbod aan bij- en nascholing.

Het volgen van de Verpleegkundig Masterclass hiv/aids is voorwaarde voor inschrijving in het deskundigheidsgebied hiv/aids van het kwaliteitsregister. Bij- en nascholingsactiviteiten op het gebied van hiv/aids zijn voorwaarde voor herregistratie in het deskundigheidsregister.