Richtlijn HIV
Deze pagina is het laatst bewerkt op 19 nov 2018 om 09:31. | Deze pagina is 5.863 maal bekeken.

Addendum:Normen voor hiv-behandelaren

Uit Richtlijnen HIV

Ga naar: navigatie, zoeken

Definitie hiv-behandelaar
Hiv-behandelaren zijn internisten of kinderartsen, ingeschreven in het specialisten register, met aantekening infectieziekten en met aantoonbare kennis en ervaring op het gebied van de behandeling van mensen met een hiv-infectie, aids en opportunistische infecties. Op de voorwaarde om de aantekening infectieziekten te hebben zijn internisten en kinderartsen die al meer dan 10 jaar werkzaam zijn op het gebied van de behandeling van mensen met een hiv-infectie, aids en opportunistische infecties een uitzondering.

Aantal patiënten per behandelaar
Een internist-hiv-behandelaar heeft meer dan 80 patiënten 'in zorg' en ziet gemiddeld per jaar meer dan 5 nieuwe mensen met hiv. Indien een nieuwe hiv-behandelaar start met een eigen praktijkvoering of verandert van baan naar een ander ziekenhuis kan er gedurende een periode van 5 jaar tot deze 80 patiënten 'in zorg' gekomen worden.

Een kinderarts-hiv-behandelaar heeft meer dan 15 kinderen met een hiv-infectie 'in zorg'.
De zorg voor kinderen met een hiv-infectie en de begeleiding van ouders vindt zodanig intensief plaats dat met een kleiner aantal patiënten 'in zorg' genoegen wordt genomen.
Er wordt geen norm afgesproken voor het aantal nieuwe patiënten per jaar omdat dit aantal klein is, en per jaar sterk kan wisselen.
Patiëntenbesprekingen in centrumverband over de problemen bij de behandeling van kinderen en volwassenen met een hiv-infectie of aids wordt als een zeer belangrijke aanvulling gezien op de zorg voor kinderen met een hiv-infectie of aids.

Nascholing
De hiv-behandelaar neemt deel aan nascholingsactiviteiten op het gebied van hiv, georganiseerd door wetenschappelijke verenigingen waaronder de NVHB (Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren) en neemt deel aan congressen op het gebied van hiven aids. Omdat iedere vijf jaar herregistratie in het aandachtsgebied infectieziekten zal moeten plaatsvinden zal de Sectie Infectieziekten van de Nederlandse Internisten Vereniging en van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde deze nascholing controleren.