Richtlijn HIV
Deze pagina is het laatst bewerkt op 25 mei 2023 om 07:24. | Deze pagina is 34.516 maal bekeken.

17.3. Vaccinatie tegen infecties met Streptococcus pneumoniae (pneumokokken)

Uit Richtlijnen HIV

Ga naar: navigatie, zoeken
  • Pneumokokkenvaccinatie wordt bij alle mensen met hiv geadviseerd; in het bijzonder na eerdere pneumonie of invasieve pneumokokken infectie, bij mensen met COPD en i.v. drugsgebruikers.
  • Pneumokokkenvaccinatie bestaat uit de combinatie van een geconjugeerd vaccin (PCV), dat na 2 maanden opgevolgd wordt door het ongeconjugeerde polysaccharide vaccin (Pneumovax 23). Hierbij wordt gebruik gemaakt van een zo breed mogelijk beschikbaar conjugaat vaccin: PCV13 (Prevenar), PCV15 (Vaxneuvance), etc.
    Er is nog geen advies gegeven over het binnenkort beschikbare PCV20 (Apexxnar). Hierbij zal de eenvoud van eenmalige vaccinatie met PCV20 moeten worden afgewogen tegen een iets bredere dekking tegen meer serotypen met PCV13+PPV23 of PCV15+PPV23.
  • Voorkeur heeft om te wachten met vaccineren tot CD4 > 200/mm3 en bij voorkeur ook een ondetecteerbare virale load.
  • Indien patiĆ«nt eerst de vaccinatie met het 23-valente polysacharidenvaccin heeft ontvangen, dan adviseert de DHHS richtlijn om het 13-valente conjugaatvaccin niet eerder dan 12 maanden erna toe te dienen. Dit is van toepassing bijv. bij patiĆ«nten die het polysacharidenvaccin hebben gekregen in het kader van Het Nationaal Programma Pneumokokkenvaccinatie Volwassenen (NPPV).