Richtlijn HIV
Deze pagina is het laatst bewerkt op 24 sep 2020 om 07:15. | Deze pagina is 31.694 maal bekeken.

Hoofdstuk 3. Behandeling van hiv-1 infectie bij kinderen

Uit Richtlijnen HIV

(Verschil tussen bewerkingen)
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 1: Regel 1:
-
Kinderen met een hiv-infectie moeten worden gezien in één van de vier aangewezen behandelcentra. Voor de behandeling van hiv-infecties bij kinderen wordt geadviseerd in principe de [https://aidsinfo.nih.gov/guidelines/html/2/pediatric-arv/0 Amerikaanse pediatrische richtlijnen] (update december 2018) te volgen. Uitzonderingen hierop zijn:  
+
Kinderen met een hiv-infectie moeten worden gezien in één van de vier aangewezen behandelcentra. Voor de behandeling van hiv-infecties bij kinderen wordt geadviseerd in principe de [https://aidsinfo.nih.gov/guidelines/html/2/pediatric-arv/0 Amerikaanse pediatrische richtlijnen] (update april 2019) te volgen. Uitzonderingen hierop zijn:  
*CD4-controle: De PHON (Pediatrisch Hiv Overleg Nederland) is van mening dat bij een viral load < 20, controle elke 6-12 maanden voldoende is.  
*CD4-controle: De PHON (Pediatrisch Hiv Overleg Nederland) is van mening dat bij een viral load < 20, controle elke 6-12 maanden voldoende is.  

Versie op 3 jul 2019 07:10

Kinderen met een hiv-infectie moeten worden gezien in één van de vier aangewezen behandelcentra. Voor de behandeling van hiv-infecties bij kinderen wordt geadviseerd in principe de Amerikaanse pediatrische richtlijnen (update april 2019) te volgen. Uitzonderingen hierop zijn:

  • CD4-controle: De PHON (Pediatrisch Hiv Overleg Nederland) is van mening dat bij een viral load < 20, controle elke 6-12 maanden voldoende is.
  • Tenofovir: dit kan voorgeschreven worden bij kinderen vanaf 12 jaar of vanaf 35 kg.
  • Voor doseringsadviezen wordt verwezen naar het Kinderformularium.


Het aantal kinderen dat per jaar in Nederland start met therapie is klein. De werkgroep adviseert daarom bij presentatie van een kind dat in aanmerking komt voor behandeling, de actuele stand van zaken (bijvoorbeeld qua studies en doseringen) in ieder individueel geval opnieuw na te gaan. Dit geldt ook voor kinderen die falen en daarom moeten overgaan op tweede lijn of 'salvage' therapie.

Voor preventie en behandeling van opportunistische infecties van kinderen met hiv wordt geadviseerd de Amerikaanse richtlijnen (update februari 2019) te volgen.